Близько 70% жителів Харкова та області оновили свої військово-облікові дані. Про це в етері "Українського радіо" розповів начальник відділу військового обліку, бронювання та впровадження єдиного держреєстру військовозобов'язаних сектору мобілізаційно-оборонної роботи Харківського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Любомир Хомицький. Він назвав цей показник "чудовим результатом".

Також Хомицький повідомив, що за період із 5 по 11 серпня на Харківщині вже 140 людей отримали штрафи за неоновлення цих даних. 

18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію, який передбачає, що всі чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60днів мали оновити свої дані як військовозобов'язані.

Хомицький зазначив, що більшість громадян скористалися додатком "Резерв+" для оновлення даних. Інші способи - особиста явка до ТЦК та відвідування ЦНАП - використовувалися приблизно в рівній мірі.

"Резерв+" - це мобільний додаток, розроблений Міністерством оборони України для цифровізації процесу військового обліку.

Незважаючи на те, що можливість оновлення даних зберігається, для тих, хто не зробив цього у 60-денний термін, передбачена адміністративна відповідальність. Щодо штрафів, то рішення приймає начальник ТЦК, враховуючи індивідуальні обставини кожного випадку. Що буде з тими, хто оновив і не оновив дані, розповідали в Міноборони, відповіді - читайте тут.

Наразі оновити військово-облікові дані громадяни можуть лише в ТЦК і СП та застосунку "Резерв+". Підполковник Хомицький підкреслив, що районні центри комплектування посилюють роботу в цьому напрямку.

Перевірку оновлення даних можуть здійснювати представники ТЦК, поліції, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Які штрафи чекають тих, хто не оновив дані

Сума штрафу за перше порушення складає 17 000 грн, за повторне протягом року - 25 500 грн.

У разі несплати штрафу справа може бути передана до органів державної виконавчої служби, що може призвести до арешту майна або рахунків боржника. 

Громадяни мають право оскаржити постанову про притягнення до адміністративної відповідальності в суді протягом 10 днів з дня її винесення.