У прикордонних громадах Харківської області звичайні антени, як і раніше, ловлять російські канали. Про це "Слобідському краю" розповів голова Вільхуватської сільської військової адміністрації Куп'янського району Євген Шаповал.

За його словами, російське телебачення приймає звичайна антена, у вільному доступі – і російські радіостанції. Потужний передавач у Білгороді покриває наші прикордонні території.

"Я цю інформацію доводив до відповідних органів. Було б добре передавач знищити, але це складно зробити. Отже ворожа пропаганда працює дуже серйозно, люди дивляться російські канали, слухають російське радіо. Кілька років тому на супутнику було закодовано всі українські канали. Це вимога ЄС, необхідно було зробити контент платним. Багато людей платні канали собі не підключили, тому що вони не мають коштів", - розповів Євген Шаповал.

За його словами, вихід із ситуації – розширювати українське інформаційне середовище, у тому числі друкованими засобами масової інформації, які доставляються до громади.

"Одразу тенденцію не переламати, немає технічних можливостей. Але треба робити все можливе - поступово, крок за кроком", - додав голова Вільхуватської сільської військової адміністрації.

Нині у громаді проживає близько половини від довоєнної кількості мешканців – приблизно 3000 осіб. Серед них понад 300 – діти.

Російська армія на початку війни прицільно била по телевежах. Під обстріл потрапили телевежа в Києві, 6 березня РФ завдала удару по харківській телевежі. Знищити вежу не вдалося, але на якийсь час зник ТВ-сигнал. Під час окупації в Ізюмі та Балаклії місцеві телевежі були повністю знищені.