На Харківщині окупанти мінували навіть ліжечка у дитячих садках. Про це повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

За словами Синєгубова, майже щодня на мінах та нерозірваних снарядах окупантів на Харківщині підриваються цивільні, працівники сільгосппідприємств, медики екстреної допомоги. Є випадки, коли підриваються і фахівці ДСНС, які займаються розмінуванням.

За статистикою Міністерства внутрішніх справ, Харківщина визнана найбільш "засміченою" вибухонебезпечними предметами областю. Протягом доби сапери знешкоджують від 200 до 1000 вибухонебезпечних предметів.

"Коли вибиваємо ворога з того чи іншого населеного пункту, знаходимо в дитячих садках заміновані дитячі ліжечка. Небезпечним залишається приватний сектор. Ворог проводить дистанційне мінування або спеціальне – вручну. Окупанти застосовують найсучасніші засоби, які не виявляють металошукачі", - розповів Олег Синєгубов.

Глава ХОВА додав, що для вирішення цієї проблеми потрібна комунікація на міжнародному рівні.

"Я знаю, що члени Комітету Верховної Ради України з енергетики та житлово-комунальних послуг роблять все, щоб міжнародні партнери надавали якнайбільше сучасної техніки для розмінування деокупованих територій. Від цього залежить відновлення критичної інфраструктури, налагодження життєдіяльності в нашій області", - підсумував він.

За словами саперів, в області, де були бойові дії чи окупація, немає безпечних районів. Наразі розміновано близько 20% території області, на повне розмінування підуть роки.