Козача Лопань Дергачівської громади другу добу поспіль перебуває під масованим хаотичним обстрілом із танків та артилерії. Про це повідомив голова громади В’ячеслав Задоренко.

Селище розташоване за два кілометри від кордону з РФ. Було окуповане 24 лютого 2022 року, у перші години повномасштабного вторгнення. Звільнене 11 вересня 2022 року під час Харківського контрнаступу. Із того часу перебуває під обстрілами.

За словами Задоренка, сьогодні з 7-ї ранку РФ знову обстрілює житлові масиви Козачої Лопані. Росіяни завдали щонайменше 20 ударів з артилерії, пошкодивши до 10-ти приватних будинків. Внаслідок обстрілів перебиті газопроводи, електромережі, знищено електричний трансформатор. Частина селища поки що залишається без світла та газу.

Учора, 18 серпня, Козача Лопань також перенесла близько двох десяткі ударів.

Хаотичні обстріли з артилерії по житловим будинкам розпочалися близько 11:00, друга хвиля – о 15:30. Внаслідок цього було суттєво пошкоджено щонайменше 2 будинки, загорілася господарча споруда.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у ранковому зведенні повідомляв, що вчора Козача Лопань була обстріляна з танків. Пошкоджено житловий будинок, літню кухню та лінії електропередач. Дальність стрільби танків - до 5 кілометрів, тому російські танкісти можуть обстрілювати Козачу Лопань з території Білгородської області.

До війни в селищі проживало понад 5 тис. осіб,  зараз населення значно скоротилося. Влада закликає мешканців, які ще живуть у Козачій Лопані, виїжджати, щоб зберегти свої життя.