РФ завербувала 46-річного харків'янина через чат знайомств. Речник обласного управління СБУ Владислав Абдула повідомив, що правоохоронці затримали цю людину.

За даними СБУ, росіяни готували нові ракетно-дронні удари та прорив диверсійно-розвідувальних груп у Харківській області. Для отримання необхідних даних вони залучили інформатора - ідейного прихильника РФ, безробітного, який мешкав у Дергачах.

У прокуратурі уточнили, що в травні 2024 року через чат знайомств у телеграмі на безробітного вийшла громадянка РФ, яка нібито працює журналісткою та розповідає про події на Харківщині. Насправді ця дівчина виконувала роль зв'язкової між підозрюваним і російськими спецслужбами. Жінка запропонувала жителю Дергачів близькі стосунки. Після того як він відгукнувся на цю пропозицію, жінка поступово залучила його до розвідувально-підривної діяльності. За її вказівками фігурант обходив Дергачі, де приховано фіксував місця найбільшого зосередження особового складу ЗСУ. Ці дані були необхідні РФ для нанесення прицільних ракетних ударів і атак БпЛА по місту.

Співробітники СБУ затримали інформатора на гарячому, коли він фотографував спецтранспорт українських військових. Вилучено телефон, який затриманий використовував для комунікації з росіянкою та фотографування військових об'єктів.

Чоловікові повідомили про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване розповсюдження інформації про переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Наразі затриманий перебуває під вартою. Йому загрожує до 8 років в'язниці.