Із Борівської громади в Харківській області можуть оголосити примусову евакуацію родин з дітьми з 5 населених пунктів, які знаходяться на відстані до 20 км до лінії фронту. Це питання буде розглянуто на Раді оборони області, повідомив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Причина - збільшення кількості обстрілів з боку РФ. Синєгубов наголосив, що ворог знищує цивільну інфраструктуру, завдає ударів по логістичних об'єктах та намагається знайти слабкі місця в обороні, тому необхідно максимально убезпечувати цивільне населення, особливо родини з дітьми.

Зараз на території Борівської громади загалом проживає 580 дітей. Евакуювати планують 33 дитини з 5 населених пунктів "помаранчевої зони":

  • Загризове;
  • Богуславка;
  • Шийківка;
  • Маліївка;
  • Нова Кругляківка.

Крім того, з території громади вже евакуювали 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

  • 3 дитини евакуйовані до Волинської області;
  • 2 - до Харкова;
  • 4 - до Ізюма;
  • 1 - до Закарпатської області.

Начальник Борівської селищної військової адміністрації Олександр Тертишний повідомив, що евакуація наразі не стосується адміністративного центру громади. 

На його думку, якщо буде ухвалено рішення про обов'язкову евакуацію, більшість родин зможуть переселитися до родичів чи знайомих. Але для тих, хто не має такої можливості, будуть створені всі умови - транспорт, розміщення, забезпечення та реєстрація як ВПО.

Тертишний запевнив, що владі допомагають силовики та волонтери, тож громада здатна провести евакуацію вчасно та в повному обсязі.

За його інформацією, зараз у Борівській громаді залишається 6,7 тисячі людей з 15,3 тисяч довоєнного населення. 3,3 тисячі з них перебувають у помаранчевій зоні, з червоної діти вже евакуйовані повністю.

За даними Deep State, російські війська готують новий наступ на Борову в Ізюмському районі, зосередивши на цьому напрямку значні сили - близько 10 тисяч військових та 450 одиниць озброєння, з яких 200 - артилерійські системи.

Борова розташована на лівому березі Оскільського водосховища. 14 квітня 2022 року російські війська зайшли до Борової, в результаті селище опинилося під тимчасовою окупацією. На початку жовтня 2022 року ЗСУ звільнили населений пункт. Тепер селище постійно знаходиться під російськими обстрілами.