У Вовчанську росіяни розстріляли чоловіка місцевої жительки та її тітку в інвалідному візку, а саму жінку взяли в полон. Трагічну історію в інтерв'ю "Суспільному" розповіла Раїса Зіновська.

У травні вона вирішила евакуюватися з рідного міста автівкою разом з чоловіком, 83-річною незрячою тіткою та сусідом Віктором. Дорогою чоловіка Раїси та її тітку розстріляли російські військові, а їх з Віктором взяли у полон.

Чоловік Раїси Зіновської Володимир, якого розстріляли росіян. З особистого архіву Раїси Зіновської

Як розповіла Раїса, її чоловік Володимир спочатку не хотів виїжджати, але менша невістка переконала їх евакуюватися. Під час від'їзду вони потрапили під обстріл. Віктор Коновалов пригадує, що кулі летіли звідусіль, і він ледь не загинув, але врятувався завдяки тому, що прикрився портфелем з іконою.

Раїса згадує моторошні деталі того дня - чоловік загинув на її очах, а тітка стікала кров'ю. Раїса разом з сусідом встигли виповзти з авто, але росіяни взяли їх у полон. Коли Раїса благала допомогти пораненій тітці, у відповідь почула: "Замовкни! Туди не підемо - там дуже небезпечно".

У полоні Раїсу з пораненою рукою оглянули, але їжі не давали два дні. Телефони росіяни забрали. Якщо люди запитували, коли їх відпустять, окупанти обіцяли "завтра вранці". 

Раїса розповідає, що дуже хотіла пити, але російські військові не давали води, і тільки коли жінка звернулася до них як до "хлопчиків", налили трохи з банки - і це була вся їжа.

Потім в будинок влучив снаряд і спалахнула пожежа, полонених вивели й наказали спускатися у підвал. Раїса відмовилася ховатися в підвалі і благала відпустити. Врешті їх з Віктором випустили, і вони вибралися через городи додому. 20 травня з волонтерами Раїса та Віктор остаточно виїхали з міста.

Віктор Коновалов, який нині мешкає в гуртожитку в Харкові, сподівається повернутися в рідне місто, а Раїса жити там більше не хоче. Чоловіка та тітку вона не поховала — їхні тіла лишилися в машині.

"У мене бажання повернутися тільки на могили до своїх, а жити я не зможу там. Не хочу", — каже Раїса.

Загалом, за даними прокуратури, у Вовчанській громаді зареєстровано понад 650 проваджень за фактами воєнних злочинів росіян з 10 травня: обстріли із забороненої зброї, катування та вбивства цивільних під час евакуації, руйнування інфраструктури. 

Головне фото: Суспільне Харків/Євген Гертнер