Війська РФ просунулися до села Липці на півночі Харківської області через певну неузгодженість у діях підрозділів ЗСУ. Таке припущення зробив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в інтерв'ю "Укрінформ".

Російські війська почали наступ на півночі Харківської області 10 травня 2024 року. У перші дні їм вдалося просунутися до села Липці, яке розташоване за 10 км від україно-російського кордону.

Є така думка, заявив Синєгубов, що це сталося через маневрування певних підрозділів і через те, що про ці маневри не знали інші підрозділи, які обороняли сусідні ділянки. 

"Виключно особиста, суб'єктивна думка, з огляду на досвід з 2022 року: будемо говорити не про відхід чи залишення позицій, а про маневрування. Якщо було маневрування, то, звісно, воно має відбуватися в повній координації з тими, хто тримає правий і лівий фланги. Це знають абсолютно всі військові, це знають всі військові експерти. Так, були певні неузгодженості, з огляду на те, що і сталося за окремими напрямками", - заявив Синєгубов.

На думку голови ХОВА, слід дочекатися висновків Державного бюро розслідувань. Такої ж позиції дотримується губернатор і в питанні оцінки оборонних укріплень на Харківському напрямку. До російського наступу Синєгубов говорив, що в Харківській області створюють три лінії укріплень, на що виділяли майже 4 млрд грн із держбюджету.

"Дочекаємося всіх висновків розслідування про причини, фактори, чи зводилися там якісь укріплення, чи не зводилися, і якщо були укріплення, як діяли ті чи інші військові підрозділи. Аналізуються всі підрозділи, які стояли на першій лінії", - заявив Синєгубов.

ДБР вивчає обставини, за яких став можливий прорив кордону в Харківській області 10 травня 2024 року. Попередня кваліфікація - самовільне залишення поля бою та недбале ставлення до військової служби - ст. 429, ч.4 ст. 425 КК України. Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

У ДБР зазначили, що під час штурмів українських позицій росіянам удалося прорвати перший ешелон оборони та захопити кілька населених пунктів уздовж лінії кордону. Встановлено похвилинний перебіг подій. У зв'язку з цим Держбюро перевіряє:

  • рівень забезпечення частин ЗСУ та їхню укомплектованість особовим складом;
  • стан фортифікаційних споруд;
  • взаємодію між військовими підрозділами;
  • дії керівництва в регіоні;
  • можливі факти безпідставного залишення бойових позицій підрозділами ЗСУ.

Зараз, за даними губернатора, лінія фронту на півночі Харківської області стабілізувалася. На Липецькому напрямку ЗСУ покращують свої тактичні позиції, у Вовчанську тривають вуличні бої практично за кожен будинок.