Низькі зарплати під час війни не впливатимуть на розмір майбутньої пенсії. Про це повідомили в Пенсійному фонді України.

У ПФУ нагадали, що розмір щомісячної зарплати враховується для розрахунку пенсії за індивідуальним коефіцієнтом. Він визначається шляхом співставлення зарплати людини із середньою зарплатою по Україні за місяць.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" під час розрахунку пенсії у воєнний час можна виключати період із невигідним заробітком.

Така норма була передбачена законодавством і раніше - під час карантину через коронавірус, повідомили в Пенсійному фонді.

Тож місяці роботи під час карантину та воєнного стану, за які сплачувалися внески, будуть враховані до страхового стажу, а невигідний заробіток для розрахунку пенсії за цей час можна не враховувати.

Можливість виключення місяців із "невигідною" зарплатою в Пенсійному фонді називають "оптимізацією" заробітку. Під час оптимізації можливо виключити з підрахунку зарплати періоди до 60 місяців страхового стажу поспіль, але не більше 10% тривалості страхового стажу.