У боях за Харківську область ЗСУ допомагали партизани. Про це розповіли в ефірі національного телемарафону.

Братам Ярославу й Владиславу Байдуковим - по 23 роки, у них є бойовий досвід. 24 лютого вони проєдналися до партизанського руху, який організував мер Дергачів В'ячеслав Задоренко. Спочатку брати займалися гуманітарною допомогою, пізніше почали допомагати військовим 93-ї бригади з бойовими завданнями.

У партизанському загоні було півтора десятки добровольців. Вони відбирали у росіян беоприпаси та техніку. Весною брати затрофеїли російський танк й боролися за Прудняку. Це село було "сірою зоною", там точилися жорстокі бої.

Пострілами із танка вони знищили російський блок-пост.

"По нас орк стріляв з РПГ, але ракета пішла вище. У відповідь я вистеріл у нього з танка, від того стрільця на "Тигрі" залишилися лише черевики", - згадує один із братів.

Разом із мером Дергачів партизани ходили у розвідку на окуповані території. Щоб не попастися, переодягалися у безпритульних.

"Ми їхали з товаришем. Я кажу, не нервуй. Включай поворотник, покажи їм, що ми їдемо на переїзд до селища. Без зайвих ривків, щоби не думали, що ми тікаємо від них. Відкрили віконце, привіталися з ними рукою", - розповів В'ячеслав Задоренко.

На окупованих територіях залишалися тисячі місцевих мешканців. Під ворожим вогнем і замінованими дорогами партизани пробиралися і вивозили людей похилого віку, з дітьми, з собаками. Люди були готові їхати навіть у багажнику.

Місцеві жителі активно допомагали партизанам: розповідали про рух техніки та базування окупантів. Декого, хто допомагав українським військовим, окупанти відправляли до підвалу в Козачій Лопані.

"Як міський голова, я, мабуть, не повинен був виконувати військову роботу. Треба займатися гуманітарними питаннями. Але я розумів, що не встиг вивезти матір. Мені люди дзвонили, розповідали, що до мами застосовували фізичне насильство, тиснули психологічно та возили на ці підвали. Це спонукало мене створити партизанський підрозділ із місцевих хлопців", - зазначив Задоренко.

11 вересня партизани разом із Задоренком першими зайшли до Козачої Лопані, де була мати В'ячеслава, й підняли там український прапор.

Після повного звільнення громади міський голова вивіз свою матір, тепер займається гуманітарними питаннями. Бійці партизанського руху пішли до прикордонної служби і зараз стримують російські війська на кордоні з РФ.

Влітку в окупованому Куп'янську Харківської області також активізувалися партизани. Вони розвішували по місту листівки, в яких окупантам рекомендували здаватися в полон ЗСУ, оскільки це єдиний шанс залишитися живим. На інших листівках були заклики до мешканців окупованого міста триматися.