У Харкові продовжили програму оновлення та розвитку зоопарку до 2027 року. Відповідне рішення ухвалили депутати на сесії міськради.

Програму продовжили з 2022 до 2027 року. У записці до проекту рішення зазначається, що з 2018 по 2021 рік на масштабну реконструкцію Харківського зоопарку було направлено понад 1 млрд 850 мільйонів гривень з бюджету Харкова та держбюджету.

Харківський зоопарк офіційно відчинив свої двері для відвідувачів після масштабної реконструкції 23 серпня 2021 року, але до появи онлайн-реєстрації потрапити на екскурсію туди можна було лише за іменними запрошеннями. У зоопарку було відкрито всі локації, крім тераріуму та контактного зоопарку. Також поки що не працював Світ узбережжя, де мали утримуватися полярні тварини та птиці.

У 2021 році директор Харківського зоопарку Олексій Григор'єв розповідав, що після завершення реконструкції до Харківського зоопарку повернуться далеко не всі тварини, яких тимчасово розподілили по інших зоологічних садах України. Згідно з правилами Євросоюзу, на одну тварину має припадати набагато більше площі, ніж було у Харківському зоопарку до реконструкції. Тому замість 7 тисяч тварин тут утримуватимуть приблизно 1500.

З початком повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну зоопарк не евакуювався, там продовжували годувати та захищати тварин. Для цього неодноразово був добровільний збір коштів. Харківський зоопарк прийняв із Екопарку групу приматів та хижаків, вольєри яких постраждали внаслідок ворожого обстрілу. Крім того, Харківський зоопарк дав притулок тваринам, власники яких евакуювалися з міста: кроликам, черепахам, їжакам, павукам, ящіркам, зміям і навіть мадагаскарським тарганам.