Харків стає містом пенсіонерів і переселенців. Про це заявила віцемер Світлана Горбунова-Рубан, пише "Об'єктив".

За словами чиновниці, у Харкові проживає понад 200 тисяч ВПО, серед них 27 тис. дітей. Після початку повномасштабного вторгнення з міста виїхала велика кількість молодих людей і людей середнього віку, залишилося багато літніх людей.

Віцемер розповіла про роботу міських служб із літніми людьми в перші місяці війни. У березні-квітні 2022 року працівники соціальних служб обходили багатоповерхівки.

"Проблема була в тому, що в багатоповерхівках були такі під'їзди, де залишилася одна сім'я або тільки одна квартира була з людьми, а решта були порожні. І нікого навіть запитати було не можна, скільки вас тут, хто тут, куди можна піти. Ми йшли від дверей до дверей - дзвонили, стукали. І якщо з того боку хтось відгукувався - чи то була людина, чи то був собака, чи кішка - ми робили все, щоб відчинити ці двері за допомогою ДСНС чи поліції. Тих, кого ми змогли забрати з цих умов, ми всіх забрали", - розповіла віцемер.

За її словами, кількість людей, якими опікуються соціальні служби, у Харкові зросла вдвічі. При цьому кількість соціальних працівників скоротилася, адже частина з них виїхала з міста.

За даними мера Ігоря Терехова, зараз у Харкові проживає 1,3 млн людей (до війни було 1,4 млн). На початку війни харків'яни активно евакуювалися з міста: у березні 2022 року залишалося близько 300 тис. жителів. Але потім значна частина городян повернулася.