У Козачій Лопані люди відмовляються від евакуації та збираються зимувати. Про це розказав речник Дергачівської МВА Олександр Кулік, пише “Слобідський край”.

За словами Куліка, частина людей не виїжджає, бо не хоче кидати будинки та городи, частина не може залишити собак, котів, худобу.

“Говорять, що у них погріб з консервацією, тому їхати не будуть, будуть залишатися зимувати. Здебільшого це літні люди, але є й люди з низькою соціальною відповідальністю. Є такі, що виїхали, отримали гроші, їжу, постіль й повернулися назад. Улітку дуже багато людей повернулося”, – розказав представник Дергачівської МВА.

Козача Лопань знаходиться біля самого україно-російського кордону. До війни тут мешкало 1,2 тис. людей. Зараз залишилось близько 800. Селище пережило російську окупацію з лютого до вересня 2022 року. Зараз селище постійно обстрілюють російськи війська.

У Козачій Лопані критична ситуація з енергетикою: світло є лише на кількох вулицях на самому півдні селища. Громадський транспорт туди не ходить, соціальний автобус з безпекових міркувань ходить тільки до Нової Козачої. 

Через безпекову ситуацію, каже Кулік, немає чіткого механізму, як забезпечити людей дровами на зиму.

“Завозити туди дрова чимось великогабаритним – це недоцільно. Адже якщо туди заїде вантажівка з дровами, то скоріш за все її просто розбомблять. Особливо це стосується тих, хто живе на північній частині селища, ближче до державного кордону. Тому людям треба обирати – або вони будуть мерзнути, або вони будуть виїжджати і їх вже забезпечать всім необхідним і ми, і ХОВА“, – пояснює Кулік.