У мерії Харкова дали відповідь на петицію із пропозицією перейменувати міський парк імені Фаріса Сафарова на парк імені Героя України Олега Фадєєнка.

Фаріс Сафаров народився в Азербайджані. Він – майор радянської армії і герой Радянського Союзу, який воював проти німецько-нацистських загарбників. Парк його імені розташований у Новобаварському районі біля проспекту Любові Малої. Він був закладений 2019 року з ініціативи Об'єднаного конгресу азербайджанців України.

Олег Фадєєнко (1996-2023) - молодший лейтенант ЗСУ. На початку повномасштабного вторгнення РФ вступив у спецпідрозділ “Кракен“. Брав участь у визволенні Вільхівки, Руської Лозової, Проходів, Питомника, Старого Салтіва в Харківській області. Загинув у липні 2023 року під Кліщіївкою Донецької області. Герой України посмертно.

Автор петиції пов’язує ім'я Фаріса Сафарова з радянським режимом:

“Ім'я Фаріса Сафарова та радянський режим пов'язуються з темним минулим України. Радянський режим призвів до масових репресій, голодомору, депортацій та інших трагічних подій, що залишили глибокі рани в історії нашої держави. Ми повинні пам'ятати про це минуле, але водночас ми маємо віддати належне справжнім героям, які віддали своє життя за незалежність та свободу України”.

Перейменування автор вважає відновленням історичної справедливості, моральним обов’язком і прикладом для молоді.

Петиція зібрала 5 тис. голосів, необхідних для того, щоб її розглянули у мерії.

У відповідь на петицію перший віце-мер Олександр Новак повідомив, що міський голова дав доручення виконавчим органам Харківської міськради опрацювати порушене в петиції питання в установленому законом порядку. Його розгляне міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища.