У Харківській області суд виніс вирок брату і сестрі, мешканцям селища Донець Ізюмського району, за державну зраду. Вони були засуджені до 15 років ув'язнення з конфіскацією майна, повідомляє "Судовий репортер".

Жінка працювала двірником. Незаміжня, має малолітнього сина. Її рідний брат також був прибиральником території бригади з благоустрою. 

З серпня 2023 року по березень 2024 року обвинувачені співпрацювали з представниками Головного управління Генерального штабу Збройних сил РФ через телеграм. Спочатку жінка налагодила контакт з ворогом, а потім залучила до роботи й свого брата.

Брат та сестра збирали та передавали дані про розміщення блокпостів ЗСУ та рух військової техніки. Жінка надсилала скриншоти Google Maps з позначками руху українських сил. Її брат також фотографував переміщення військової техніки на вимогу російської сторони.

12 вересня 2023 року жінка повідомила в РФ про відсутність охорони та камер відеоспостереження на залізничній станції і вислала фотознімки станції та залізничних колій.

У березні 2024 року представник генштабу РФ дав агентам-колаборантам завдання зібрати відомості про переміщення військових ешелонів у напрямку Ізюма. 16 березня зловмисники прибули на залізничну станцію, щоб спостерігати за переміщенням військової техніки. Жінка на свій мобільний телефон зняла відео поїздів із військовим вантажем.

На суді колаборанти не покаялися, заявивши про бажання встановлення влади РФ в Україні. Вони сказали, що за можливості продовжували б шпигувати для Росії.