У Липецькій громаді Харківської області склалася критична ситуація, там немає світла і газу, але все ще залишаються люди. Як пише "Слобідський край", за інформацією начальника Липецької сільської військової адміністрації Олексія Слабченка, на території громади проживає 67 людей. Ще 12 мешканців залишаються в окупованих Лук'янцях.

Липецька громада розташована на північ від Харкова. Вона складається з 17 населених пунктів. До війни в громаді проживало близько 13,5 тис. людей. Уперше громаду окупували в лютому 2022 року, її було звільнено у вересні того ж року. Під час наступу, який почався з 10 травня 2024 року, російські війська окупували 6 сіл біля Липців. На момент повторної окупації в цих селах мешкало менше, ніж 150 людей.

За словами Слабченка, зараз доступ до деяких населених пунктів, зокрема, Лук'янців, відсутній, і інформація про ситуацію там надходить від евакуйованих мешканців.

Місцева влада планує забезпечити жителів, які залишилися, дровами на зиму. Однак виникають значні труднощі з доставкою через небезпеку обстрілів. Наразі постачання хліба здійснюється легковими автомобілями, але для перевезення дров потрібен вантажний транспорт, що значно підвищує ризики.

Адміністрація та правоохоронні органи продовжують переконувати мешканців евакуюватися, особливо враховуючи наближення холодів. Більшість тих, хто залишився - люди пенсійного віку.

Слабченко зазначає, що якщо безпекова ситуація не покращиться, очікується подальша евакуація населення. Тим часом, тим, хто вже виїхав з окупації через Росію та країни Європи і повернувся в Україну, надається житло, харчування та необхідна допомога.