Історична будівля Харківської філармонії - під загрозою руйнування через відсутність опалення. Вже дві зими поспіль приміщення філармонії залишаються без тепла через брак коштів, і наступний опалювальний сезон, ймовірно, не стане винятком. Про це розповів директор філармонії Юрій Янко в ефірі радіо "Накипіло".

Янко зазначив, що заборгованість перед комунальними підприємствами сягає 700 тисяч гривень.

Наразі особливе занепокоєння викликає стан старої реконструйованої зали, де виступали ще Чайковський та Рахманінов. За словами директора, там вже з'явилися ознаки плісняви. Органна зала, сконструйована за принципом термоса, поки що в нормальному стані, але потребує підтримки стабільної температури не нижче +5 градусів взимку.

Янко також зазначив, що фінансування філармонії скоротилося до 18% від необхідного. Це призводить до того, що музиканти звільняються та переходять до інших оркестрів за кордоном або в інших регіонах України, де ситуація з фінансуванням краща.

Юрій Янко наголосив на критичній нестачі професійних музикантів, особливо скрипалів, підготовка яких займає до 20 років. Він висловив занепокоєння, що без спеціальної програми підтримки на рівні Міністерства культури, колектив філармонії та сама будівля можуть бути втрачені.

За його словами, заклад неодноразово звертався до міністерства та ХОВА, але там їм радять заробляти гроші самостійно та шукати спонсорів. Давати концерти в приміщенні філармонії заборонено. Незважаючи на складну ситуацію, музиканти продовжують давати благодійні концерти у сховищах та військовому шпиталі Харкова.

За словами Янко, на реконструкцію Харківської філармонії було витрачено 300 мільйонів гривень протягом 18 років.

Будівля Харківської обласної філармонії є пам'яткою архітектури. Її побудували 1829 року. З того моменту споруда зазнала низки перебудов. Так, головну перлину будівлі - велику залу - побудували 1885-го. Сцена з оркестровою ямою з'явилися пізніше - 1891-го. Наприкінці XIX століття обладнали велике фойє.

Більшу частину ХХ століття (з 1920 по 1991 рік) у будівлі перебував Харківський обласний театр опери та балету, а в 1995-му її передали обласній філармонії. На той час велику залу вже не можна було експлуатувати. Однак реконструкцію розпочали тільки через 10 років - у 2006-му. Через брак фінансування роботи йшли повільно й неодноразово призупинялися, аж поки не зупинилися повністю. Відновити роботи вдалося у 2015 році. Фінансування виділили з державного та обласного бюджетів. І вже 20 серпня 2016-го відкрили органну залу, після чого роботи продовжилися.

14 лютого 2019 року було відкрито Велику залу Харківської філармонії, розраховану на 777 глядачів, а також камерну залу та нове фоє. У Великій залі встановлено оркестрову яму, яка може підійматися та опускатися, та дерев'яні крісла, стилізовані під меблі 19 століття.