У 2024 році кількість першокурсників у вищих навчальних закладах Харківської області значно скоротилася. За даними ХОВА, цього року до вишів регіону вступило близько 11 800 осіб, що майже вдвічі менше порівняно з 25-26 тисячами у 2020-2021 роках, пише "Суспільне".

Віта Ковальська, заступниця очільника Харківської ОВА, під час засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва назвала ключові фактори, що вплинули на таке зменшення:

  • демографічна ситуація;
  • міграція населення;
  • низькі результати Національного мультипредметного тесту (НМТ).

"Причини цього, в першу чергу, онлайн-освіта — впав рівень знань дітей. Все-таки такий формат не сприймається і не дає потрібний рівень знань. Плюс, коли ми моніторимо громади, то не вистачає вчителів з усіх предметів, на жаль", — каже Ковальська.

За словами Ковальської, ситуація різниться залежно від навчального закладу. Наприклад, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна зафіксував 10% приріст першокурсників, тоді як Національний аерокосмічний університет "ХАІ" втратив 55% нових студентів.

Для вирішення проблеми з низькими результатами НМТ, зокреме, з біології, хімії, фізики, математики та англійської мови, планується розробити обласні та місцеві програми доплат вчителям, які працюють в очному та змішаному форматах, особливо з предметів, де спостерігається найбільший спад рівня знань.