13 серпня на Липецькому напрямку Харківського фронту РФ пішла в масовий штурм на танках. Це була найпотужніша атака за понад місяць. За повідомленнями українських військових, противник задіяв дві колони по шість бойових машин, намагаючись прорвати оборону бригади Нацгвардії "Хартія" та 92-ї окремої штурмової бригади ЗСУ.

Командир батальйону ударних безпілотників "Ахіллес" Юрій Федоренко повідомив, що росіяни застосували так званий "бахмутський сценарій". Танки та БМП були обладнані додатковим захистом, а під бронею перебувала піхота, пише "Суспільне".

"За "бахмутським" сценарієм, за сценарієм з Донеччини. Повністю БМП й танки були обварені з усіх сторін сітками, які утворюють над танком захисний купол", - пояснив Федоренко.

Передні машини рухалися з тралами, щоб знімати мінні загородження. Частину загороджень їм вдалося зняти, але одна машина підірвалася. Решта техніки дійшла до рубежу спішування піхоти, коли колону атакуали FPV-дрони. Але спинити її не вдалося. Після спішування піхоти з двох машин по них було завдано масованого удару FPV-дронами та протитанковими засобами. Як наслідок із шести машин, які брали участь в ударно-штурмових діях в напрямку 92-ї штурмової бригади, чотири були знищені на полі бою і ще дві підбиті. Лише одній пошкодженій машині вдалося відступити.

За оцінками військових, противник втратив до 25 штурмовиків. Українські сили ефективно застосували артилерію, FPV-дрони та протитанкові засоби.

Юрій Федоренко пов'язує цю атаку з подіями в Курській області Росії.

Раніше на цьому напрямку росіяни штурмували позиції ЗСУ малими групами на китайських гольф-карах, квадрациклах та багі.