У Куп'янську з березня невідома доля місцевого депутата та АТОшника Миколи Маслія. Як пише DW, чоловік зник після того, як намагався умовити окупантів покинути місто.

"Не переживайте, не панікуйте. Пам'ятайте, ми вас як захищали, так і захищатимемо. Ми, добровольці з 2014 року, пройшли цей непростий шлях не для того, щоб наше місто взяли орки", - з такими словами місцевий депутат Микола Маслій звернувся до мешканців Куп'янська 26 лютого.

1 березня вже під час окупації Куп'янська, який здали без боїв, бо мер міста пішов на співпрацю з росіянами, а потім втік, на центральній площі зібралося близько тисячі місцевих жителів. Вони скандували "Куп'янськ – це Україна", а Микола Маслій повернув на будівлю міськради український прапор. Російські військові спостерігали за цим із найближчого блокпосту біля будівлі "Укртелекому". Миколай вирішив провести з ними переговори. За словами очевидців, він підійшов до них і показав, що не має зброї. Росіяни почали кидати світлошумові гранати та стріляли над головами людей. Тоді й забрали депутата. Через дим ніхто не побачив, куди саме відвели Миколу.

Друзі припускають, що Миколу Маслія могли кинути у підвал у будівлі "Укртелекому", а потім відвезти до приміщення комунального підприємства "Теплоенерго". За словами очевидців, там росіяни влаштували в'язницю. Співробітниця одного з підприємств Миколи Маргарита запевняла, що чула у підвалі "Теплоенерго" голос свого керівника. За два дні до контрнаступу у вересні друзям зниклого депутата прийшла інформація з Вовчанська: нібито там бачили, як Миколу посадили в автомобіль та відвезли у напрямку Росії. Друзі Миколи звернулися до "Міжнародного комітету Червоного Хреста", але його представники поки що не змогли отримати підтвердження, що Миколу утримували в окупованому Вовчанську, а потім перевели до російської в'язниці. Друзі також подали заяву до Служби безпеки України, яка порушила справу про викрадення громадянської людини. У цій справі наприкінці листопада брат Миколи Олександр Маслій здав ДНК-аналіз. Якщо слідство знайде тіло зниклого, його буде з чим порівняти.

Побратими Миколи, які воювали з ним під час АТО, кажуть, що не втрачають надії, бо траплялися випадки, коли українські військові проводили у полоні два роки. Дружина Миколи Альона Войно-Данчишина разом із доньками переїхала до Литви. Вона також звернулася до СБУ та "Червоного хреста", але досі не отримала жодної інформації.

"Я навіть звернулася до ворожок, і обидві сказали, що Микола живий. Я екстрасенсам ніколи не вірила, але в такій ситуації підеш і до ворожок", - каже жінка.

За словами уповноваженого Верховної ради з прав людини Дмитра Лубінця, з початку вторгнення РФ в Україні зникло безвісти до 15 тисяч осіб.

"Ви тільки уявіть: доля тисяч людей невідома. Когось із них уже, можливо, немає в живих. Їх усіх шукають рідні, і безмежні страждання в сім'ях від невідомості. Рідні чекають гарних звісток. Чекають із надією у серце", – написав Лубинець.