У п'ятьох мешканок Харківської області, які через російське вторгнення евакуювалися до ЄС, відібрали дітей, пише "Суспільне".

Як повідомила начальниця служби у справах дітей обладміністрації Тетяна Пономаренко, дітей вилучили тимчасово відповідно до рішень органів опіки країн, у яких перебували біженки.

Зокрема, одну дитину вилучили з сім'ї в Австрії, двох - у Німеччині та ще двох - у Швеції. Наразі дітей намагаються повернути батькам.

Тетяна Пономаренко розповіла, що служба у справах дітей веде листування із Соціальною сервісною службою, Міністерством закордонних справ та з представниками країн, де проживають ці діти.

Улітку 2023 року офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини повідомляв про 240 відомих випадків, коли в батьків або опікунів у західних країнах місцеві соцслужби забирали дітей.

Зокрема, у Польщі з родин вилучили 75 дітей, в Італії - 7, у Франції - 11.  Дипломати кажуть, що більшість дітей вдається повернути батькам, проте сім'ї через такі інциденти, як правило, повертаються в Україну.

Якщо дитину вилучили, необхідно звертатися до місцевого українського консульства, до офісу до Уповноваженого з прав людини, до місцевих благодійних організацій та громад.