Харківщина втратила понад 4 тисячі підприємств за два роки внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Про це розповів начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, пише "Ґвара Медіа".

У 2022 році, безпосередньо після початку повномасштабної війни, з області пішло півтори тисячі підприємств. Ситуація погіршилася у 2023 році, коли регіон залишили ще дві з половиною тисячі суб'єктів господарювання.

Синєгубов підкреслив, що масштаби економічних викликів, з якими стикається харківський бізнес, не мають аналогів в інших регіонах України.

Станом на грудень 2023 року лише 6 компаній з 236 повернулися у Харківську область після релокації, що складає всього 2,5% від переміщених.

Одночасно з цим протягом січня-серпня 2024 року в Харкові зареєструвалися 8 510 фізичних осіб-підприємців.

Для підтримки місцевого бізнесу та стимулювання економічної активності в Україні впроваджено програму "Національний кешбек". Станом на сьогодні до неї долучилося 58 торгових мереж. Програма, запущена 2 вересня, передбачає компенсацію до 10% від вартості покупки українських товарів.

У рамках "Національного кешбеку" громадяни можуть щомісяця отримувати до 3 тисяч гривень на оплату комунальних послуг, придбання ліків, квитків у кіно, подорожі, абонементи в спортзали та театри. Програма доступна через мобільний застосунок "Дія" та банки-партнери, серед яких monobank, ПриватБанк, ПУМБ, Укрсиббанк, Ощадбанк та інші. Кошти нараховуються на спеціальну картку до 20 числа кожного місяця і можуть бути використані до 31 січня 2025 року.