У Харкові посаду голови обладміністрації намагалися продати за мільйон доларів: шахраї намагалися виманити цю суму у людини, яка хотіла очолити регіон.

Злочин було скоєно у 2020 році. У травні зловмисники запевнили чоловіка, який бажає обійняти посаду голови ХОДА, у тому, що можуть сприяти йому. Ще одному чоловікові за 100 тисяч доларів обіцяли допомогти виправити облуправління податковою.

2 червня 2020 року посередник приніс у ресторан гроші від цих двох чоловіків – 100 тис. дол. як перший транш за місце голови ОДА та 50 тис. дол. як частину винагороди за посаду начальника податкової. Проте посередник діяв під контролем правоохоронців та замість грошей передав папери, що імітують купюри.

Підозрюваних затримали.

Також було встановлено, що восени 2019 року шахраї пообіцяли жінці пролобіювати її висування кандидатом у народні депутати від "Слуги народу" по 179 виборчому округу (центр - Лозова, на тих виборах депутатом була обрана Юлія Світлична). За це вони вимагали 1,53 млн. грн., які жінка віддала.

За два місяці після затримання підозрюваних одного з них суд відпустив під цілодобовий домашній арешт. Суд врахував, що чоловік має низку хронічних захворювань, переніс кілька операцій, йому потрібне постійне обстеження.

Другий підозрюваний залишався під вартою з альтернативою заставі 4 млн грн. Він заявив, що таких грошей у нього немає і просив знизити суму застави, але суд відмовив. Сумарно чоловік провів під вартою понад 4 роки. У липні 2024 року він попросив виділити матеріали щодо нього в окреме провадження, оскільки повністю визнає провину. Також він відшкодував потерпілій 765 тис. грн., тобто половину суми.

Цього чоловіка Дзержинський районний суд засудив до п'яти з половиною років позбавлення волі. Вирок розміщено у Єдиному реєстрі судових рішень. Більшу частину терміну засуджений уже відбув з моменту фактичного затримання 2 червня 2020 року.

Судовий розгляд щодо другого обвинуваченого триває.