В рамках підготовки до зимового періоду Харків отримає 127 когенераційних установок та 8 газопоршневих установок. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Під час засідання уряду 15 жовтня Шмигаль зазначив, що окрім зазначеного обладнання, до Харкова також надійдуть 60 блочно-модульних котелень та 32 потужних генератори електроенергії.

Прем'єр-міністр підкреслив, що уряд приділяє особливу увагу 9 прифронтовим та прикордонним регіонам у процесі підготовки до зими. Він наголосив на вразливості міст, залежних від великих теплоенергетичних станцій, які зазнали значних пошкоджень внаслідок російських атак.

За інформацією Шмигаля, потреби житлово-комунальних підприємств у когенераційних установках наразі покриті більш, ніж наполовину. Шмигаль висловив подяку міжнародним партнерам за підтримку, зазначивши, що у Фонді підтримки енергетики України акумульовано близько 700 млн євро для ремонту та модернізації енергосектору.

Окремо глава уряду згадав про очікуване збільшення лімітів на імпорт електроенергії з ЄС з 1,7 до 2,2 ГВт, переговори щодо чого наразі тривають.

Нещодавно мер Харкова Ігор Терехов говорив, що ця зима буде найважчою для міста за всю його історію. Навесні 2024 року РФ повністю знищила усі теплоелектроцентралі, які раніше забезпечували Харків світлом та теплом. Місто отримує електроенергію з інших областей.

Головна мета у місті - зробити децентралізацію комунальних послуг. Планується зробити Харків енергетичним "островом".  Раніше йшлося, що до кінця 2024 року в місті буде встановлено 141 одиницю спеціального обладнання. Йдеться про когенераційні та газотурбінні установки, трансформатори та блочно-модульні котельні.