Харківський суд виніс вирок лікарю-анестезіологу обласного онкоцентру Іллі Савицькому за антиукраїнські дописи в соцмережах, де він виправдовував збройну агресію Росії та визнавав законною окупацію українських територій. Він отримав три роки обмеження волі. Про це повідомляє Харківський антикорупційний центр.

Ілля Савицький народився у Харкові, має вищу освіту, одружений, у родині є неповнолітня дитина. Раніше судимим він не був. У Харківському обласному центрі онкології на посаді анестезіолога працює з 6 серпня 2024 року.

З червня 2022 по січень 2024 року Савицький активно поширював проросійські матеріали в телеграм-каналах. Серед його дописів були твердження про "російськість" Харкова, виправдання обстрілів міста та скарги на українську мову.

Ключові цитати з дописів Савицького:

  • "Харьков русский город был и всегда им будет..." (червень 2022);
  • "Как же эти нелюди достали со своей мовой..." (жовтень 2023);
  • "Кроме как на Россию надеяться не на кого" (січень 2024);

У суді Савицький свою провину визнав.

Незважаючи на рекомендацію органу пробації щодо можливості виправлення без ізоляції, суд вирішив, що часткова ізоляція необхідна. Савицького засуджено за статтею про виправдовування збройної агресії РФ проти України (ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України).