Біля Вовчанська та Лук’янців ВСУ перемістилися на більш вигідні позиції. Про це сказано у зведенні Генштабу про ситуацію на Харківському напрямку станом на 23.00 учора, 14 травня. Маневр здійснений для збереження життя військовослужбовців та уникнення втрат.

Бої на цих ділянках тривають, ВСУ проводять контратаки, не дають росіянам закріпитись.

Загалом на Харківському напрямку відбиті 11 атак противника, зокрема, на напрямках:

  • Глибоке – Липці;
  • Лук’янці – Липці;
  • Борисівка – Нескучне;
  • Шебекіно (РФ) – Вовчанськ.

За вчора РФ тратила на цій ділянці фронта 162 військовослужбовця, знищено та пошкоджено 26 одиниць озброєння та військової техніки.

РФ почала наступ на півночі Харківщини зранку 10 травня. Два основні напрмяки наступу - на Вовчанськ та на Липці.  За ці дні значно збільшилися "сіра зона" у прикордонні. За даними влади Липецької громади, 6 сіл громади окуповані. Станом на 14 травня Вовчанськ контрлювався ВСУ, але росіяни намагаються прорватися в місто, на околицях ідуть стрілецькі бої. Із цих територій за 5 днів було евакуйовано понад 7 000 людей.

Експерти вважають, що метою наступу РФ на Харківщині є або створення "буферної зони", що дозволить наблизитися безпосередньо до Харкова і знову обстрілювати місто з артилерії, або це відволікаючий удар, який змусить перекинути у Харківську область резерви та відволікти уваги від фронту на Донбасі.