Росіяни зосередили свої зусилля на виході на лівий берег річки Оскіл та захоплення плацдарму для подальшого розширення зони впливу. Особливу увагу ворог приділяє Куп'янську-Вузловому. За інформацією командира батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї ОШБр Юрія Федоренко, росіянам поставили задачу – взяти його в короткий термін.

Селище Куп'янськ-Вузловий розташоване на лівому березі річки Оскіл. З перших годин російського вторгнення у 2022 році Куп'янськ-Вузловий був окупований РФ. Для росіян селище було одним із найбільших логістичних залізничних вузлів у Харківській області й тому стратегічно важливим. 26 вересня 2022 року під час контрнаступальної операції ЗСУ звільнили селище.

Ще у кінці минулого року очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов говорив, що головною метою окупантів на Харківщині є повторне захоплення Куп’янська-Вузлового.

Для досягнення цієї мети окупанти застосовують комбіновану тактику, включаючи масштабні бронетанкові атаки. Найбільша атака, яку відбивав батальйон “Ахіллес” спільно з іншими батальйонами - це 50 одиниць техніки, які виїхали одночасно. З них вдалося знищити майже всю техніку. Підрозділу Федоренка вдалося спалити 20 машин і ще 20 – підбити.

Командир "Ахіллеса" зазначив, що противник не шкодує живої сили для досягнення своїх цілей. Тактика росіян змінилася: якщо раніше вони намагалися приховувати свої пересування, використовуючи лісосмуги та інші природні укриття, то тепер здійснюють відкриті атаки через відкриту місцевість:

"Вони біжать від точки “А” до точки “Б” у чистому полі. Сили оборони їх виявляють, знищують десятьох. Наступна хвиля – із десяти девʼять знищили, один добіг. Наступна хвиля – два добігли, ще хвиля – ніхто не добіг. І так протягом дня супротивник по одному, по два, кому вдалося добігти, – накопичується у певних точках, перегруповується, намагається Сили оборони вибивати з позицій", – розповів Федоренко.

Фото ілюстративне