Топ-менеджерам харківського меблевого підприємства АТ “Новий стиль”, яке продовжувало працювати з РФ, оголосили вироки. За даними "Харківського антикорупційного центру" (ХАЦ), ідеться про генеральну директорку АТ “Новий стиль” Велту Луніну та начальницю відділу підтримки проектів Тетяну Бучнєву. 

Кінцевим бенефіціарним власником АТ “Новий стиль” є компанія “Граціана Холдінгс Лімітед” з Кіпру. Кінцевими бенефіціарними власниками компанії “Граціана Холдінгс Лімітед” станом на 24 лютого 2022 року були громадянин України Володимир Муравйов, ще чотири громадяни України, громадяни Республіки Польщі та США.

Ті ж самі особи через кіпрську компанію “Граціана Холдінгс Лімітед” вже під час повномасштабного російського вторгнення були власниками компанії “Радом” з Бєлгородської області РФ. У вересні 2022 року вони переписали російську фірму на кіпрську компанію, власниками якої є люди, дотичні до АТ “Новий стиль”. Компанія “Радом” брала та продовжує брати участь у державних закупівлях РФ.

Правоохоронці з’ясували, що “Новий Стиль” після повномасштабного вторгнення РФ на територію України, з червня 2022 по червень 2024 року, продовжував виробляти та експортувати меблеву фурнітуру до РФ з використанням підприємств-прокладок в Туреччині та Польщі. 

Генеральний директор АТ “Новий стиль” Велта Луніна підписала контракти про поставку готової продукції між АТ “Новий стиль” та підприємствами, зареєстрованими на території третіх країн, достовірно знаючи, що кінцевим отримувачем є російські підприємства.

Із квітня 2022 року по кінець 2023 року компанія “Радом” продала продукцію, зокрема отриману від підприємства “Новий Стиль”, до підприємств, у статутному капіталі яких наявна частка РФ (“Ростелеком”, “Росагролізинг”, “Сбербанк”) на загальну суму понад 25 мільйонів російських рублів.

Також “Радом” працював із підприємствами, які включені до українських та міжнародних санкційних списків.

Суд визнав генеральну директорку та начальницю відділу підтримки проектів “Нового стилю” винними у веденні бізнесу з РФ під час повномасштабного вторгнення (ч. 4 ст. 111-1 КК України) та призначив їм покарання: 1,5 та 2 роки позбавлення волі умовно відповідно.