Російські солдати до смерті закатували жителя Ізюмського району, ще одному - погрожували відрізати геніталії. У прокуратурі повідомили, що розслідування завершено, матеріали передано до суду.

Обвинувачені:

  • військовослужбовці 3-го стрілецького взводу 4-ої стрілецької роти 1-го стрілецького батальйону 202-ого мотострілецького полку “ЛНР”;
  • начальник штабу батальйону 126-го полку національної гвардії РФ.

Із 2 березня 2022 року російські військові, серед яких були і шестеро обвинувачених, окупували селище Савинці та село Довгалівка Ізюмського району. 

За даними слідства, під час окупації цих населених пунктів фігуранти утримували у катівнях проукраїнськи налаштованих громадян та знущались над ними. Щоб отримати від затриманих інформацію про українських військових та місцевих мешканців, які допомагають ЗСУ, росіяни застосовували фізичне і психологічне насильство.

Потерпілим зв’язували руки за спиною, били по життєво важливих органах, стріляли з автоматів поруч із ними, деяких вивозили в ліс та імітували розстріл. Людей утримували в антисанітарних умовах, без доступу до їжі та води. 

Одному з незаконно затриманих чоловіків російські військові декілька разів встромили ніж у ногу та провертали його у рані.

Один із потерпілих - депутат Савинської селищної ради. Його допит проводив особисто начальник штабу батальйону 126-го полку військ національної гвардії РФ. Він погрожував депутату фізичним каліцтвом, а саме відрізанням статевих органів. У цей час інший обвинувачений бив потерпілого. Після знущань окупанти вийшли з катівні. Всередину приміщення вони кинули димову шашку, від якої чоловік почав задихатися. Тоді росіяни витягнули чоловіка на двір, накинули йому мотузку на шию та почали стискати, поступово обмежуючи доступ повітря. Від нестачі повітря чоловік втратив свідомість, його привели до тями та почали бити ногами, поки він лежав на землі. Така екзекуція проводилась декілька разів.

Ще один із потерпілих - чоловік, якому на той момент було 59 років, - внаслідок катувань отримав тяжкі тілесні ушкодження і помер. Іншим постраждалим вдалось вижити. 

Обвинувачені перебувають у розшуку. Їх судитимуть заочно у Балаклійському районному суді Харківської області. Їм загрожує від 8 до 15 років позбавлення воля або довічне ув’язнення.