Село Черкаська Лозова під Харковом регулярно обстрілюють війська РФ. За два останні тижні обстріли посилилися.

Староста округу Олена Будянська розказала, що зараз у Черкаській Лозовій живе 1500 людей, із них 200 дітей. До повномасштабної війни жителів було у 2,5 рази більше, пише “Суспільне”. Значна частина тих, хто залишається в селі, - пенсіонери. Раз на місяць вони приходять до Будинку культури: тут приймає Пенсійний фонд. Його працівники приїжджають у село із сусідніх Дергачів. 

"Після 2022 року люди повернулися, люди почали усміхатися, люди попривозили дітей, люди похилого віку поверталися. Село у нас зажило, у нас транспорт працює, комунікації, магазини, у нас чисто, пофарбовані дитячі майданчики. Щоб село жило як до вторгнення, все для цього є. На жаль, оце почалося знов. Бажання не було виїжджати, треба працювати для людей, для села", - говорить староста.

Сама вона також постраждала від російських обстрілів: вже двічі у багатоповерхівку, де живе Будянська, були прямі влучання у дах.

Біля будинку архітектора Олександра Бідного влучали теж двічі - на початку повномасштабної війни та 10 жовтня 2024 року. В останній раз бомба влучила у дерево, будівлю пошкодило уламками. Подружжя, яке живе по сусідству з Олександром, дістало осколкових поранень, троє їхніх дітей зазнали гострої реакції на стрес.

Виїздити з села Олександр Бідний не хоче.

"Як капітан покине судно? А котики, собачки? У мене тут залишається родина", - каже чоловік.

Жителька Черкаської Лозової Ганна Глушко каже, що атмосфера важка у зв'язку з тим, що почастішали обстріли. Частіше стали бити КАБами. 

“Живемо на пороховій діжці. Гучно, дуже гучно. І дуже страшно вночі, коли прокидаєшся і не знаєш, куди бігти, що робити", - каже жінка.