У Вовчанській громаді деякі евакуйовані сім'ї повертаються в села біля лінії фронту. Про заходи, що вживаються для запобігання цьому, розповів начальник Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі, пише "Слобідський край".

З 10 травня 2024 року війська РФ почали наступ на півночі Харківській області, тоді у Вовчанську почалися бої. Евакуація людей та тварин звідти тривала постійно. Наразі місто майже стерто з лиця землі. У Вовчанській громаді триває обов'язкова евакуація жителів, всіх дітей вже евакуювали.

Раніше Гамбарашвілі вже говорив, що батьків, які повертатимуть дітей у Вовчанську громаду, можуть судити та позбавити прав на дитину.

За словами Тамаза Гамбарашвілі, випадки небажання батьків з дітьми виїжджати з небезпечних населених пунктів не поодинокі. Поліція працює з такими родинами - оформлює та видає адмінпротоколи для сплати штрафів.

До суду вже була передана справа на родину, яка повернулася у небезпечну зону. Голова Вовчанської МВА уточнив, що це ті люди, які відмовлялися від евакуації. Зараз процедура триває, але ці батьки з дітьми вже виїхали.

Також Тамаз Гамбарашвілі додав, що у Вовчанській громаді залишилися переважно літні люди.

За даними поліці, 27 вересня з громади вивезли останніх п’ятьох дітей. На 11 жовтня у Вовчанській громаді проживає близько 2,5 тисяч людей.

Отримати допомогу з евакуацією можна за номером телефону 0-800-33-92-91, на спецлінії поліції "102" або у найближчих відділенях поліції.

Паралельно з цим, голова правління БО "Координаційний гуманітарний центр" Євген Коляда зазначив, що станом на 1 жовтня цього року під час проведення евакуації загинуло 25 волонтерів.

Коляда також зазначив, що Харків залишається ключовим транзитним пунктом для евакуйованих, де їм надається різноманітна профільна допомога. Планується відкриття нових гуманітарних хабів у місті, що дозволить оптимізувати та систематизувати процес надання допомоги.