Дефіцит опадів у 2024 році може призвести до посухи та низької врожайності у 2025-му. Наразі аграрії Харківщини спостерігають повну відсутність ґрунтових вод на глибині 1,5 метра, розповів «Слобідському краю» Сергій Авраменко, головний спеціаліст і науковий співробітник Інституту рослинництва ім. Юр'єва НААН.

2024 рік уже визнано аномальним та унікальним за всю історію агрометеорологічних спостережень, які тривають понад 120 років. Так, за інформацією синоптиків, літо в Харкові тривало 140 днів. В області міліють річки.

За словами Авраменка, цього року аграрії зіткнулися з труднощами: сильні пізні заморозки призвели до загибелі багатьох посівів як озимих, так і ярих культур. А літня посуха стала ще однією причиною різкого зниження врожайності. У більшості регіонів протягом трьох місяців не було опадів, а якщо й випадали, то в мізерних кількостях.

«Запаси ґрунтової вологи, накопичені в попередні роки, дали змогу зібрати деякі культури. Наприклад, соняшник зміг рости, поглинаючи воду з ґрунту, навіть за відсутності дощів», - повідомив Авраменко.

Однак зараз спостерігається повна відсутність ґрунтових вод на глибині 1,5 метра. За таких умов аграрії змушені сіяти пшеницю та інші зернові культури, сподіваючись на дощі, які допоможуть рослинам хоча б дати сходи.

«Навіть у разі опадів цієї осені або взимку, якщо вони не супроводжуватимуться морозами, їх буде недостатньо для повноцінного розвитку рослин, адже ґрунтові запаси води відсутні. Щоб промочити ґрунт, кількість опадів має бути надмірною. Якщо ситуація не зміниться, 2025 року аграрії можуть повністю втратити врожай», - зазначив Авраменко.