Представник НАТО, який побажав залишитися анонімним, назвав астрономічними втрати РФ під час їхнього наступу в Харківській області у травні 2024 року. За його словами, щоденні втрати російської армії сягали близько 1000 військовослужбовців убитими, пише "Європейська правда"

Представник НАТО також вказав на те, що Росії не вдалося досягти своєї мети - створення буферної зони в Харківській області, про яку раніше заявляв президент РФ Владімір Путін. За його оцінкою, лінія фронту в цьому регіоні стабілізувалася, а території, які контролює Росія, залишаються фрагментованими.

Російські війська пішли в наступ на півночі Харківської області 10 травня. Вже більше місяця РФ атакує на двох основних напрямках - у бік Вовчанська та Липців. Речник оперативно-тактичного угруповання "Харків" Юрій Повх кілька днів тому говорив, що зараз армія РФ перегруповується і підтягує нові підрозділи. Після цього росіяни активізувалися на Харківському напрямку, але усі їх спроби атакувати були безрезультатними.

На початку червня військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко заявляв, що війська РФ зазнають рекордних втрат на Харківському напрямку. Він зауважував, що у травні росіяни на всіх напрямках втратили 38 940 осіб. Це був рекордний показник втрат особового складу РФ за весь час від початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року.

Посадовець НАТО сказав також, що "в кінцевому підсумку перемоги Росії на цьому напрямку будуть обмеженими". Ці оцінки підтверджуються і американською стороною. Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун також відзначив, що за останні тижні ситуація в Харківській області стабілізувалась.