До суду скеровано обвинувальний акт щодо російського солдата, який під час окупації Ізюмського району намагався зґвалтувати місцеву жительку. Військовому інкримінують факт порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України), повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, у серпні 2022 року, перебуваючи в одному з окупованих населених пунктів в Ізюмському районі, російський солдат зупинив автомобіль із подружньою парою. Він запропонував чоловікові та жінці купити в нього пальне, знаючи, що в населення - проблеми з поставками.

Подружжя поїхало до військового додому, де солдат разом із товаришами по службі, погрожуючи зброєю, наказав жертвам спуститися в підвал.

Дорогою до підвалу військовий вдарив чоловіка по голові, від чого той знепритомнів і впав, а жінку, яка хотіла втекти, змусив роздягнутися і спробував зґвалтувати. При цьому зловмисник погрожував жертві вбити її чоловіка, якщо вона чинитиме опір.

Довести спробу зґвалтування до завершення солдату завадив чоловік жінки, який прийшов до тями і пішов шукати дружину.

Особу військового встановлено: це - службовець 202-го стрілецького полку мобілізаційного резерву 4-ї окремої мотострілецької бригади 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії південного військового округу ЗС РФ із позивним "Бублик".

Зараз фігурант перебуває в розшуку. Його судитимуть заочно в Балаклійському райсуді Харківської області.