Франція обіцяє допомогти Харкову пройти опалювальний сезон. Про це повідомили в міськраді.

Міський голова Харкова Ігор Терехов провів зустріч зі спеціальним представником президента Франції з питань допомоги та відбудови України П'єром Гайльбронном. Сторони домовилися про узгодження списку обладнання, яке французькі компанії зможуть передати Харкову.

Наразі Харків не має власної генерації електрики через масовані удари по енергетичній інфраструктурі і отримує енергію з інших областей. Для успішного проходження опалювального сезону планується провести децентралізацію системи: ідеться про встановлення когенераційних установок у різних районах міста. Терехов наголосив на необхідності концентрації всіх ресурсів для реалізації цього проєкту, підкресливши обмеженість часу на постачання необхідного обладнання.

Що відомо про підготовку до опалювального сезону:

► Уряд України виділяє 6,5 млрд грн для відновлення енергосистеми Харківщини, які спрямують на встановлення когенераційних установок, блочно-модульних котелень та газових генераторів.

► Терехов підписав кредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку на суму 25 мільйонів євро для підготовки до опалювального сезону. 

► Декілька когенераційних установок передадуть Німеччина та Чехія.

► Влада міста зараз працює над децентралізацією комунальних послуг.

► Харківська область уже отримала 6 міні-ТЕЦ.

►У Харківську область привезли велику партію генераторів із Німеччини потужністю від 20 до 200 кВт.

►До Харкова передали генератор, який може забезпечити світлом цілий мікрорайон