Харків'яни готові зимувати у будинках без опалення. Мешканці Північної Салтівки кажуть, що після весни, яку вони провели у підвалах, провести зиму вдома із обігрівачами не страшно.

Місцева мешканка Лідія Василівна вважає, що будинок - це найбезпечніше місце. Виїжджати з Харкова вона не збирається: по-перше, нікуди, по-друге, немає бажання. Жінка розповіла, як кілька років тому їй наснився район та будинки, в яких не було вікон. Як вона сама зазначила, сон виявився віщим, хоч тоді це здавалося дивним та незрозумілим.

Північна Салтівка у Харкові найбільше постраждала від російських обстрілів. Ворожа артилерія діставала сюди протягом трьох місяців практично щодня, починаючи з 24 лютого. Влітку інтенсивність обстрілів дещо знизилася. На Північну Салтівку почали повертатись люди. Є й такі, хто не виїжджав із цього району, незважаючи на серйозні ушкодження інфраструктури: там зруйновано школи, поліклініки, магазини, багато будинків - під знесення. У районі, як і раніше, трапляються випадки мародерства.

За інформацією директора міського департаменту освіти Ольга Деменко, більше половини людей, яких розселили сьогодні до гуртожитків Харкова, - саме із Північної Салтівки. Тимчасове житло надають усім, чиї будинки частково чи повністю зруйновані.

Але навіть у розбитих будинках, у вцілілих під'їздах живуть люди. Опалення вони не чекають: збираються зігріватися електроогрівачами, запасатися теплим одягом та ковдрами. Свій настрій місцеві називають "бойовим" та готові до зимівлі. Переживають люди лише за одне - щоб не було проблем із електрикою. Ці хвилювання обґрунтовані: після двох днів ударів РФ по енергоінфраструктурі України у Харкові розпочалися аварійні відключення світла.

На початку жовтня стало відомо про конфлікт між комунальними службами та мешканцями зруйнованих обстрілами будинків на Північній Салтівці, які не хочуть переїжджати до гуртожитків. За словами мешканців одного з будинків на вул. Бучми (раніше - Уборевича) комунальники розвісили оголошення про те, що мешканцям деяких будинків слід звернутися до відповідних служб для переїзду до інших місць на час холодів. Також комунальники наварили петлі для навісних замків на дверях під'їздів. Це обурило місцевих жителів, котрі хочуть перезимувати будинки, незважаючи на очевидну неможливість опалити зруйновані багатоповерхівки. За їхніми словами, для того, щоб перезимувати, їм достатньо електрики та газу, які подаються до будинків зараз.