На Куп'янському напрямку лінія фронту трохи посунулась у бік райцентру. Про це повідомив голова Куп'янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич в ефірі телемарафону.

Бої на Куп'янському напрямі тривають уже майже два роки – з кінця 2022-го. Весь цей час лінія фронту була малорухливою. Бої велися в районах сіл Синьківка та Петропавлівка приблизно за 8-10 км від Куп'янська.

За оцінкою Канашевича, ситуація є напруженою. Про наближення лінії фронту до Куп'янська говорить обстріл міста із танка 11 вересня. Дальність стрілянини з танка значно менша, ніж з артилерії.

Обстріли призвели до того, що Курилівська громада та частково Куп'янська громада залишаються без газу. Комунальники намагаються відновити газопостачання, але через російські обстріли зробити це складно.

За даними Генштабу, 11 вересня на Куп'янському напрямі було 16 російських атак. ЗСУ відбили штурми біля Сіньківки, Глушківки, Стельмахівки та Андріївки.

Із сіл на лівому березі річки Оскол почали виїжджати місцеві жителі. За даними Канашевича, там залишалися переважно люди похилого віку 1940-1950-х років народження.

“Особливо це стосується Курилівської громади: населених пунктів Колесніковка, Кругляківка, Глушківка, Новоосинове. Люди поїхали. Останніх днів десять – можливо два тижні – ми фіксуємо, що від 30 до 50 людей з лівого берега річки Оскол виїжджають”, - заявив Канашевич.

Евакуюватись допомагає штаб, створений за ХОВА, поліція та волонтери. Людей вивозять до Харкова, після чого вони можуть залишитися як в обласному центрі, так і поїхати далі на захід України.

Голова Харківської ОВА Олег Синегубов заявив, що на найближчому засіданні Ради оборони розглянуть питання про примусову евакуацію сімей з дітьми із 29 населених пунктів трьох громад Куп'янського району. Планується вивезти близько 270 дітей із батьками.