Активність російської артилерії на Харківському напрямку значно знизилася. Про це повідомив командир окремого взводу безпілотних авіаційних комплексів 92-ї бригади з позивним Дід в ефірі "Суспільного". Військовий пов'язує це явище з успішними діями українських сил на Курському напрямку.

6 серпня російські ЗМІ із посиланням на військові пабліки почали писати про бої у прикордонні Курської області. У публікаціях зазначалося, що на територію РФ зайшли українські військові. Офіційних заяв із цього приводу українська влада не робила.

Незважаючи на це, ситуація на Харківщині залишається напруженою. За словами військовослужбовця, російські сили не припиняють спроб витіснити українських захисників з їхніх позицій. Тактика окупантів полягає в щоденних штурмах малими групами, переважно без підтримки бронетехніки.

Він зауважив, що російська армія намагається проникнути в населені пункти групами по двоє-троє бійців, поступово нарощуючи свою присутність. Застосовуючи артилерію та безпілотники, ЗСУ завдають ворогу значних втрат й не дають просунутися.

Дід також зазначив, що раніше росіяни перекинули резерви з Сумського напрямку, але ці сили швидко вичерпалися. Тепер окупанти змушені постійно поповнювати свої втрати, що свідчить про ефективність дій українських захисників.

10 травня 2024 року росіяни пішли в атаку на півночі Харківській області. У перші дні їм вдалося просунутися на кілька кілометрів углиб української території, після чого їх зупинили ЗСУ на підступах до Липців та у Вовчанську. Майже три місяці на цих ділянках тривають бої без радикальних змін лінії фронту.