Харківський кол-центр видурив у жителів Латвії 11 мільйонів гривень. Про це повідомили в поліції.

Фігуранти телефонували латвійцям, пропонували вкласти гроші в криптовалюту або акції та заробляти на відсотках. Якщо потерпілі погоджувалися, їм надавали посилання. Коли потерпілі переходили за посиланням, зловмисники отримували доступ до їхніх комп'ютерів і встановлювали на них особистий кабінет шахрайської платформи.

Для правдоподібності зловмисники створили та наповнили контентом інтернет-сайти та псевдотрейдингові платформи, які постійно адміністрували. Таким чином вони створювали у потерпілих уявлення, що торгівля насправді відбувається.

Коли потерпілі хотіли вивести кошти з начебто нарахованими відсотками, шахраї запевняли, що потрібно зачекати, бо незабаром буде зростання акцій, або ж казали, що потрібно надати кошти для реалізації транзакції. 

Гроші потерпілих надходили на підконтрольні криптовалютні гаманці учасників злочинної організації і надалі переводилися в готівку через підконтрольні обмінні пункти.

Організував шахрайську схему 27-річний мешканець Харкова, який залучив до участі ще сімох пособників і виконавців.

Кіберполіцейські Харкова встановили їхні особи та місцезнаходження. Поліцейські провели 20 обшуків, під час яких затримали п'ятьох фігурантів, включно з організатором. Вилучено:

  • документи і техніка з контактами і листуванням з потенційними жертвами;
  • сім-карти латвійських операторів;
  • граната;
  • близько 160 тис. доларів, 
  • 250 тис. грн;
  • 5 елітних авто.

Усім підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Особи ще трьох учасників шахрайської схеми встановлюють.