У Вовчанській громаді Харківської області тренується перший батальйон мобілізованих засуджених, які висловили бажання піти на фронт і захищати Україну. Вони психологічно більш підготовлені до стресових ситуацій та вмотивовані. Про це повідомили у ТСН.

Наразі на всі категорії засуджених поширюється право піти воювати - таке рішення було ухвалено у квітні 2024 року у новому законі про мобілізацію.

Близько 60 осіб з 200 ув'язнених у колонії виявили бажання служити. Тепер засуджені проходять тактичну та медичну підготовку на рівні звичайних рекрутів.

Надалі кількість таких спецдобровольців залежатиме від того, чи покаже цей батальйон свою ефективність у реальному бою.

На фронт вирішили піти різні люди, у тому числі засуджені з тривалими термінами ув'язнення, відомі як професійні злочинці. Серед них 41-річний Володимир Кириченко - колишній кишеньковий злодій, який провів 23 роки за ґратами.

Владислав Кугук потрапив до в'язниці через тяжку автомобільну аварію, але переконаний, що ув'язнені мають більшу мотивацію стати ефективними штурмовиками. На його думку, ув'язнені - це люди, які подолали свій страх і навчилися на власних помилках.