Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський заявив, що росіяни застрягли у Вовчанську,  незважаючи на залучені додаткові сили та засоби. Загалом він підкреслив, що на Харківському напрямку ворог веде безуспішні дії, намагаючись просунутися вперед в глибину наших бойових порядків та створити так званий "пояс безпеки". 

У першій половині травня росіяни розпочали наступальну операцію на північних підступах до Харкова. Вже більше місяця РФ атакує на двох основних напрямках - в бік Вовчанська та Липців. У Вовчанську тривають вуличні бої, але противнику не вдалося просунутися вглиб оборони Збройних Сил України. Станом на початок червня місто було зруйноване приблизно на 90%.

Противник також намагався просунутися в напрямку населених пунктів Глибоке та Липці. Однак ці спроби виявились невдалими, і ворог зазнав значних втрат у живій силі та техніці. На початковій стадії травневого наступу росіянам вдалося захопити 6 сіл у Липецькій громаді. Проте ЗСУ змогли стримати подальше просування ворога на цьому напрямку. Відстань від Липців до Харкова становить близько 30 кілометрів.

Експерти вважають наступ росіян невдалим. Речник оперативно-тактичного угруповання "Харків" Юрій Повх кілька днів тому говорив, що зараз армія РФ перегруповується і підтягує нові підрозділи. Після цього росіяни активізувалися на Харківському напрямку, але усі їх спроби атакувати були безрезультатними.