Надавати допомогу у відновленні Харкова буде Всесвітня лютеранська організація. Відповідний Меморандум про взаєморозуміння був підписаний 11 травня в Харківській міськраді.

У пріоритеті - відновлення пошкоджених обстрілами приватних будинків і шкіл, надання гуманітарної допомоги найбільш постраждалим.

Мер Харкова Ігор Терехов зазначив, що проекти з відновлення житла та інфраструктури, а також психологічна підтримка дозволять харків'янам швидше повернутися додому.

У свою чергу керівник команди Всесвітньої лютеранської федерації в Україні Марк Муллан зазначив, що вже запущений тендер на відновлення 50 квартир, в планах - тендер ще на 500. Також лютеранська організація планує допомогти Харкову з організацією укриттів.

Раніше Ігор Терехов заявляв, що Харкову надаватимуть допомогу мери міст США. Крім того, відновлювати постраждалі від обстрілів школи Харкова допоможе ООН.

За попередніми оцінками, для відновлення Харкова потрібно 9 млрд доларів. Ігор Терехов назвав таку суму непідйомною для міста, тому міська влада розраховує на міжнародних партнерів.

Лютеранство - одне з найбільш старих протестантських течій в християнстві. Виникло в результаті реформаційного руху в Німеччині в XVI столітті. Основні принципи лютеранської церкви були сформульовані в ході боротьби Мартіна Лютера і його сподвижників проти зловживань Римсько-католицької церкви з одного боку і більш радикальних протестантських рухів — з іншого. До лютеранства зараховують себе понад 85 млн осіб у всьому світі.

Всесвітня лютеранська федерація (LWF) — найбільше глобальне об'єднання національних і регіональних лютеранських церков. Штаб-квартира організації знаходиться в Женеві (Швейцарія). Сьогодні в LWF - 148 церков-учасників у 99 країнах світу.

Відділ Всесвітнього служіння (DWS) — гуманітарне агентство LWF - проводить програми в 37 країнах.