Двійнята, які вижили у смертельній ДТП на окружній Харкова рік тому, знову навчилися ходити і повернулися додому з-за кордону. Про це повідомляє "Суспільне".

Аварія на окружній сталася вранці 12 січня 2022 року. Автомобіль Kia вилетів на зустрічну смугу та врізався в машину таксі. Від удару таксі перекинулось і напоролося на відбійник. Машина таксі не виконувала замовлення, в ній водій віз свою сім'ю – дружину та двох маленьких дітей – трирічних двійнят Юлю та Дениса. Внаслідок аварії загинули троє людей: водій Kia, водій та пасажирка таксі - батьки дітей.

Діти залишилися живими, але зазнали серйозних травм. У хлопчика було діагностовано відкриту черепно-мозкову травму, перелом основи черепа, перелом стегна, йому також видалили селезінку. У дівчинки діагностували переломи обох стегон. Усі витрати на лікування дітей взяла на себе міська лікарня. Тоді повідомлялося, що діти мають родичів, які можуть взяти над ними опіку.

Наразі тітка двійнят Олена Арутюнян розповіла "Суспільному", що діти заново навчилися ходити, і це — результат тривалого лікування та реабілітації під керівництвом харківських та іноземних лікарів.

"Наш Денис боровся довгий час за життя, переніс кілька операцій. Реабілітація була болісною", - сказала Олена Арутюнян.

Після початку бойових дій у Харківській області міська рада запропонувала родині виїхати до Швейцарії, бо Юля та Денис усе ще перебували у лікарні. Діти пройшли повне медичне обстеження та комплексну реабілітацію. За словами тітки двійнят, після того, як вони пробули у Швейцарії півроку, діти вже краще почувалися, і всі почали сумувати за домом. За кордоном було складно морально, тож сім'я вирішила повернутися додому. Тітка дітей додала, що психологи порадили поки не говорити з Денисом та Юлею про ДТП та втрату батьків, а налагоджувати їхній емоційний стан.

За даними харківської обласної прокуратури, у справі про аварію отримано всі необхідні експертизи, розслідування перебуває на фінальній стадії. Вже рік тому стало відомо, що водій Kia, який не впорався з керуванням та загинув, неодноразово їхав п'яним за кермом. Крім того, щодо нього складалися протоколи за їзду без документів, порушення швидкісного режиму, виїзд на зустрічну смугу, невиконання вимог знаків, відсутність страховки та інші. А восени 2021 року поліцейські складали на нього адмінпротокол за ч.1 ст.44 КУпАП (незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів чи психотропних речовин без мети збуту у невеликих розмірах).

Фото: Лариса Говина/Cуспільне Харків