РФ хоче взяти Куп'янськ у блокаду, перекидає туди штурмовиків. Про це повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

Щоб блокувати Куп'янськ, росіяни намагаються захопити село Синьківка, використовуючи штурмові групи, які раніше були в резерві. Синьківку, яка розташована за 9-ти кілометрів на північний схід від Куп'янська, російські війська атакують близько року, з кінця 2022-го. Однак захопити цей населений пункт не можуть.

За даними Сирського, росіяни на сході зазнають значних втрат: у вісім разів більше, ніж ЗСУ.

Крім Синьківки, російські війська намагаються організувати наступ у районах Новоселівського, Стельмахівки, Лиману Першого і Сіверська в Луганській і Донецькій областях біля кордону з Харківською областю. ЗСУ відбиває всі атаки.

Начальник служби зі зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо повідомляв, що війська РФ намагаються використовувати Синьківку як плацдарм для наступу на Куп'янськ.

За даними американського Інституту вивчення війни (ISW), армія РФ отримала вказівки захопити Куп'янськ і Авдіївку (Донецька область) до виборів президента РФ, які відбудуться в березні 2024-го. 

Але на Куп'янському напрямку успіхів у російських військових немає: за добу 10 грудня бійці ЗСУ відбили 4 атаки росіян біля Синьківки та Петропавлівки.

Загалом, за даними Сирського, російські війська намагаються наступати на всьому Східному фронті - це Куп'янський, Лиманський, Сватівський, Бахмутський, Авдіївський і Мар'їнський напрямки. При цьому вони зазнають великих втрат. За листопад на цій ділянці ЗСУ знищили близько 11 тисяч особового складу військ РФ і понад 1100 одиниць військової техніки (серед іншого - близько 130 танків і 260 одиниць артилерії та мінометів різних калібрів).