До Ізюму масово повертаються люди. Про це повідомив віце-мер міста Володимир Мацокін.

За його словами, до повномасштабного вторгнення РФ в Ізюмі було зареєстровано 51 тис. жителів, а фактично проживало близько 35 тис. Інші люди працювали в Харкові, Києві й інших містах України.

Зараз у місті проживає 21 тис. людей. У вересні, коли Ізюм звільнили, тут було 13 тисяч жителів.

Місцева влада веде облік людей, що повернулися. Сьогодні люди повертаються, щоб перевірити, в якому стані їх вдома, і вирішити, чи вони залишатимуться на зиму.

У місті продовжується відновлення інфраструктури. Найскладніше - відновити центральне опалення. Вже відомо, що тепло цієї зими зможуть подати не всі багатоповерхові будинки, адже деякі котельні повністю зруйновані. Комунальники активно працюють над подачею електрики та газу там, де це можливо.

У вересні ізюмчан просили виїхати на зиму. Як пояснили в мерії, оскільки місто фактично зруйноване, а багато людей залишилося без житла, найкращим виходом буде переїзд ще до того, як стане по-справжньому холодно. Це тимчасовий захід: повернутися до Ізюму можна буде, коли там відновлять зруйновану інфраструктуру. На пропозицію про централізовану евакуацію відгукнулося менше 30 людей.

У звільнене місто повертається звичний довоєнний спосіб життя: відкриваються медичні установи, банки, пошта та магазини З 11 жовтня між Харковом та Ізюмом почали курсувати автобуси, а з 10 листопада - поїзди замість рейкових автобусів.