СБУ заочно повідомила про підозру російському генералу, який планував захоплення Харкова у 2022 році. Про це повідомив спікер обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Підозрюваний - генерал-лейтенант Костянтин Степаніщев, заступник командувача 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу РФ.

За планом Степаніщева, росіяни мали за 5 днів оточити Харків. Штурмові групи військ РФ мали прикривати російські винищувачі, балістичними ракетами "Іскандер" росіяни планували атакувати цивільну інфраструктуру обласного центру.

Під час боїв група спецпризначення воєнної розвідки РФ (ГРУ) намагалася проникнути до Харкова, щоб захопити будівлю місцевої адміністрації та підняти там російський прапор. Далі росіяни планували взяти під свій контроль усі адміністративні та стратегічні об'єкти міста і розпочати ізоляційні і фільтраційні заходи стосовно харків'ян.

ЗСУ не дозволили реалізувати план по захопленню міста.

Також відомо, що Степаніщев з 2014 року брав участь у бойових діях проти українських військ на Луганщині. Тоді він командував 4-ю окремою мотострілецькою бригадою збройних сил РФ.

За ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) російському генералу загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі.