Російські війська нещодавно переправилися через річку Вовчу в центрі Вовчанська. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Інститут зазначає, що про це свідчать геолокаційні кадри, опубліковані 7 липня. За даними ISW, російські сили перетнули річку і займають позиції на вулиці Харківській у центрі Вовчанська.

Російські військові блогери також стверджували, що сили РФ просунулися вулицями Соборною та Прилужною в центрі міста, але ISW не підтверджує присутності там російських сил.

Українські офіційні особи повідомили, що російські війська намагаються продовжувати наступальні операції на харківському напрямку, незважаючи на важкі втрати і відсутність прогресу. Президент України Володимир Зеленський заявив 9 липня, що ЗСУ зупинили російську наступальну операцію в Харківській області.

А 10 липня начальник штабу оперативно-тактичного угруповання "Харків" Віктор Солімчук зазначив, що РФ концентрує увагу на трьох напрямках на півночі Харківської області: це Вовчанське, Липецьке і напрямок Стариці на захід від Вовчанська.
Наразі, за оцінкою Солімчука, ситуація на цих ділянках фронту стабілізувалася.

В ОТУ "Харків" додали, що на Харківському напрямку за 60 днів росіяни втратили 91% особового складу, який брав участь у наступі. Так, у Вовчанську, росіяни втратили більшу частину своєї 138-ї мотострілецької бригади. Значних втрат зазнали 83-й, 157-й танковий полки.