Коли увімкнуть опалення в Харкові та області розповів начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у коментарі виданню "Думка".

За його словами, початок подачі тепла очікується пізніше 15 жовтня, що зумовлено теплою погодою та необхідністю економії ресурсів.

Щодо Харкова, Синєгубов запевнив, що наразі опалення в місті планується, але ситуація може змінитися через постійну загрозу обстрілів.

"Станом на цю хвилину – буде, що буде через хвилину – велике питання, бо ми залежимо дійсно від тих обстрілів, які ми маємо наразі, на жаль".

Щодо області, очільник ХОВА зазначив, що підготовка до зими йде за графіком, незважаючи на численні виклики. Серед головних проблем - відновлення енергетичної системи після весняних обстрілів, врегулювання питань з постачанням газу та вирішення фінансових зобов'язань.

Синєгубов наголосив, що рішення про початок опалювального сезону буде прийматися з урахуванням погодних умов, безпекової ситуації та за погодженням з усіма відповідальними структурами, включаючи військових.

Також, в області є населені пункти, які зазнали значних руйнувань внаслідок бойових дій. Особливо складна ситуація в селах та селищах, розташованих у "сірій зоні", які з 2022 року залишаються без електропостачання. Незважаючи на це, в деяких з цих населених пунктів продовжують жити люди, хоча їх кількість може становити лише 5-7. Так, наприклад, у селі Заводи неподалік Ізюма, яке зруйновано на 90%, немає газу і водопостачання, але люди живуть і готуються до зими.

В області також розпочато реалізацію довгострокового проекту з децентралізації системи теплопостачання. завдяки співпраці з міжнародними партнерами, регіон очікує отримати 5 газотурбінних установок загальною потужністю близько 100 МВт для одного з енергогенеруючих підприємств.

Енергетична інфраструктура регіону значно постраждала від російської агресії. За час повномасштабного вторгнення РФ у Харківській області було пошкоджено понад 700 об'єктів електропостачання та понад 8 тис. км електромереж.