Російські війська почали наступ на півночі Харківської області, щоб підійти ближче до Харкова й обстрілювати місто з артилерії. Таку думку висловив речник оперативно-тактичного угруповання "Харків" Юрій Повх.

Війська РФ почали новий наступ на Харківському напрямку рівно місяць тому - 10 травня. ЗСУ зупинили їх у Вовчанську і на підступах до села Липці.

Наступ росіян Повх називає невдалим, але каже, що зараз вони перегруповуються і підтягують нові підрозділи, а завдання ЗСУ - завдати військам РФ максимальної шкоди.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що, розпочинаючи цей наступ, росіяни планували за 2 дні захопити Вовчанськ і Липці, за 5 днів підійти до Харкова і, можливо, рухатися далі. Досягти цих цілей не вдалося.

Наразі, за його словами, російські війська наступати не намагаються, а проводять перегрупування і підтягують резерви. У Вовчанську тривають бої. Тут ЗСУ, каже Синєгубов, прагнуть поліпшити своє тактичне становище. 

Експерти Центру стратегічних комунікацій зазначають, що на Харківщині ЗСУ зупинили росіян, наступ яких не призвів до очікуваних ними результатів. Війська РФ втрачають перевагу на цьому напрямку.

"Вікно можливостей" для російського прориву, вважають у центрі, закрилося після відновлення західної військової допомоги Україні. Також ЗСУ скористалися дозволом атакувати західною зброєю російські тили в Білгородській області.

У центрі зазначають, що росіяни зазнають значних втрат, і темпи цих втрат - найвищі за час повномасштабної війни. Мобілізація в РФ може вирішити питання компенсації втрат, але не створення нових ударних угруповань для масштабних наступів на кількох напрямках одночасно.