Фермери Харківської області, чиї поля заміновані, звільнені від податку на землю. Причина - в Україні набув чинності закон, який звільняє аграріїв і власників землі від сплати податків, якщо їх поля заміновані, знаходяться на окупованій території або в місцевості, де тривають бойові дії.

Щоб не платити податки, потрібно звернутися до органів місцевого самоврядування. Аграрії повинні подати заяву із зазначенням кадастрових номерів таких земельних ділянок.

Також в законі передбачено механізм надання пільг для зруйнованої або пошкодженої і той, що потребує ремонту через війну нерухомості.

Віце-губернатор Євген Іванов зазначив, що прийняття закону має велике значення для Харківської області, де через велику кількість замінованих територій не можуть повноцінно працювати багато агропромислових підприємств. За даними ХОВА, в Харківській області потенційно замінованими вважаються близько 572 тисяч га сільгоспугідь.

Через замінованість територій навесні 2023 року в Харківській області засіють лише 40% полів.

Поки в Харківській області рятувальники розмінували тільки 1% території. Розмінування силами ДСНС і сертифікованих операторів проводиться не настільки швидко, щоб очистити всі поля в стислі терміни. У ДСНС повідомили, що в області почали діяти "чорні сапери", які проводять розмінування нелегально.

Для повного розмінування Харківської області, за оцінками фахівців, знадобиться не менше десяти років.